Dette skal du vide før du vælger kollagen

Kollagen er det vigtigste bindevæv i kroppen og er essentiel for dine led. Og vidste du at det er vitamin C som sørger for produktionen af kollagen i din krop?

Kollagen er et protein i kroppen, der består af aminosyrerne glycin, prolin, hydroxyprolin og arginin. Disse er vigtige komponenter i brusk, ledbånd, sener, hud og tandben.

De forskellige typer kollagen har forskellige funktioner i kroppen, og i denne artikel betragter vi de to vigtigste for hud og led.

Hvad er kollagen?

Kollagen er det protein, vi har mest af i kroppen, og udgør omkring en tredjedel af alt det protein, der findes i kroppen.

Ordet kollagen kommer fra det græske ord kólla, hvilket betyder lim. Du kan se på kollagen som bindemidlet, der holder vores krop sammen.

Men når vi bliver ældre, producerer vi mindre og mindre kollagen. Fra 25 år falder vores produktion af kollagen i kroppen: Huden bliver krøllet og mindre elastisk, og efterhånden som årene går, får vi ofte svagere brusk i knæene og andre centrale led.

Samtidig bliver det mere og mere almindeligt at ty til kollagen som et kosttilskud. Netop af denne grund er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige typer kollagen, der findes, og hvilke af dem der er vigtige for eksempel til vores led.

Vitamin C = kollagen produktion

Når vi snakker om kollagen i kroppen, er det specielt et vitamin vi skal bide mærke i, som er essentielt for normal kollagendannelse. 

Uden vitamin C vil der nemlig ikke foregå nogen kollagenproduktion i kroppen.

Vitamin C bidrager til:

 • Normal kollagendannelse, som har betydning for blodkarenes normale funktion
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for knoglernes normale funktion
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for bruskens normale funktion
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for tandkødets normale funktion
 • Normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funktion 

Vitamin C har altså en nøglerolle i denne process, og har du mangel på vitamin C vil det gå ud over kollagenproduktionen.

Der er afdækket 28 typer kollagen, og her ser vi på type I og type II

Hvilken type giver sund og frisk hud? Hvilken bidrager til en god knoglesundhed?

Kollagen type I

Næsten 90 procent af kroppens kollagen består af type I. Du finder denne variant i hud, sener og knoglevæv.

Det er også centralt for sårheling og findes i arvæv.

Gode kilder til kollagen I:

 • Marine kollagen (i fisk)
 • æggehvider
 • Proteinrige madvarer som fisk og oksekød
 • Benmarv

Kollagen type II

Denne variant findes i al ledbrusk og giver os mulighed for at bevæge os let og frit.

Kollagen type II består af tre lange kæder af aminosyrer, der er bundet sammen af ​​et fibernetværk. Det er hovedkomponenten i al brusk, der findes i menneskelige og dyrelegemer.

Det er denne typen kollagen som giver brusk elasticitet og som støtter op om vores led. Derfor er den så vigtig for at holde kroppen ung og smidig! 

For at forstå hvorfor denne type kollagen er så vigtig for vores led, vil vi se nærmere på bruskfunktionen i kroppen.

Hvad er brusk?

Brusk er et halvfast, men smidigt bindevæv, der er blødere end knogle. Disse er omgivet af en bane af mikroskopiske kollagenfibre. Der er forskellige typer brusk i kroppen, men hver af dem har en bestemt funktion:

 • De binder knogler sammen
 • De fungerer som støddæmpere – så vores led kan bevæge sig uden gnidning

Kollagen type II-fibre er det vigtigste kollagenstof, der findes i brusk.

Problemet med brusk er desværre, at dette væv er særligt udsat for slid. Brusk modtager ikke blodtilførsel eller tilstrømning af næringsstoffer. Dette gør brusk særlig udsat for skader.

I værste fald er bruskskader irreversible som følge af nedbrydning af kollagen type II.

Hvilket kosttilskud skal jeg vælge?

Kosttilskud med kollagen kan tages i to forskellige former, enten i form af hydrolyseret kollagen eller udenatureret kollagen type II.

Hydrolyseret kollagen I kan tages i doser på ca. 10 mg om dagen. 

Udenatureret kollagen type II tages i doser på ca. 40 mg.

Flex5X er kilde til kollagen II

Flex5X indeholder 40 mg udenatureret kollagen II, udover boswellia serrata, gurkemeje, vitamin K2, D og C. K2 hjælper med at opretholde normale knogler, D-vitamin hjælper med at opretholde normal muskelfunktion og C-vitamin bidrager til normal kollagendannelse, hvilket er vigtigt for knoglernes normale funktion.

Prøv FLEX5X i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.