Stiv i kroppen om morgenen? Her er 12 gode tips

Svage muskler og led har en tendens til at blive stramme, mens du ligger ned og sover. Resultatet er, at du vågner op til det, vi kalder morgenstivhed. Men der er flere ting, du kan gøre, for at undgå at vågne op øm og stiv i kroppen om morgenen.

Det, der giver stive led om morgenen, er, at brusken i leddene tørrer ud og hærder. Brusken i leddene fungerer nemlig som støddæmper for leddene. Det kan resultere i både hævelse og ømhed.

Mange oplever stivhed i ryg, knæ eller fødder, når de vågner om morgenen.

Morgenstivhed har en sammenhæng med vores alder, men også hvor meget slitage vi generelt har udsat leddene for. For eksempel kan du opleve stive led om morgenen, hvis du er overvægtig, fordi de ekstra kilo fører til yderligere belastning af leddene.

Resultatet er ofte svagere muskler og stive led. Og morgenstivheden fortsætter, indtil du begynder at bevæge din krop og får varmet dine led og muskler op igen.

De første minutter er værst 

Normalt forsvinder morgenstivhed inden for 10-15 minutter. Men hvis du har svære gigtsygdomme, kan stivheden vare i mere end en time. I så fald bør du tale med din læge.

Afhængigt af sværhedsgraden er der flere ting, du kan gøre for at øge muskelstyrken og fleksibiliteten i din krop. At opretholde en sund vægt vil hjælpe med stivhed, for eksempel.

Læs også: Stive led? Sådan starter du et træningsprogram

Men der er også flere andre ting, du kan gøre for dine led. Nedenfor har vi samlet 12 forskellige tips, der kan gøre dine led blødere.

12 tips mod stive led om morgenen

Nogle lette strækøvelser, når du står op, kan afhjælpe morgenstivhed.
 1. Sørg for at få nok god, dyb søvn til at genoplade og reparere din krop. Du bør også sørge for at have en god hovedpude og madras, der er tilpasset din kropstype. Dette er afgørende for din sovestilling, for at støtte og aflaste led og for at forhindre, at du vågner stiv i kroppen om morgenen.
 2. Temperaturen i soveværelset er også afgørende. Hvis du er for kold, vil det påvirke følsomme led, som har tendens til at stivne, når det er koldt. Dermed er der større sandsynlighed for, at du vågner op med ondt i kroppen.
 3. Når du vågner, bør du tage dig tid til at lave nogle lette strækøvelser. Før du står ud af sengen, skal du sørge for at strække alle dine led, inklusive dine fingre og tæer. Dette kan mindske det ubehag, du oplever senere.
 4. Spis en kost, der har antiinflammatoriske egenskaber, såsom masser af fed fisk, bær, nødder og mindre hvidt brød og sukker. Det kan være gavnligt, hvis du døjer med hævelser og ømhed i leddene.
 5. Start dagen med et varmt og godt brusebad. Tag gerne et brusebad i 10 minutter for at opvarme og blødgøre leddene. Kombinationen af ​​varme og damp kan have en god effekt på dine led, før du starter din dag.
 6. Hvis du har adgang til en tørretumbler, kan du give dit tøj en hurtig opvarmning, inden du tager det på.
 7. Du kan også at lægge et ekstra tæppe over din dyne. Det vil holde dig varm hele natten lang, og det kan mindske stive led om morgenen.
 8. For at få gang i blodcirkulationen kan du varme et håndklæde i mikroovnen i 20 sekunder og vikle det rundt om de stive led.
 9. Start gerne dagen med en rask gåtur. Det vil sætte gang i blodcirkulationen i kroppen og blødgøre leddene. Du kan også prøve øvelser som tai chi eller yoga. Eller hvad med at gå stavgang?
 10. Det er også vigtigt, at du slipper af med stress, da stress kan være med til at stramme musklerne i kroppen. Jo længere stressen varer ved, jo værre vil symptomerne sandsynligvis blive. Tal gerne med nogle af dem omkring dig. Yoga og meditation kan også være en god afspændingsteknik mod stress.
 11. Du kan også prøve at påføre en god gel, som vil afkøle og lindre smertefulde led.
 12. Der findes desuden flere forskellige kosttilskud, som kan være gode for dine led. Det, du skal være opmærksom på, er at undersøge mængden af ​​de forskellige ingredienser i kosttilskuddet. For eksempel kan et kosttilskud med boswellia serrata eller mangan være nyttigt, hvis du oplever stive led om morgenen.
Stive led om morgenen - kvinde der går stavgang
En rask gåtur om morgenen, fx. med vandrestave, sætter gang i blodcirkulationen og afhjælper stivheden i kroppen.

Bl.a. viser studier, at mellom 50 og 1000 mg boswellia serrata bidrager til at holde leddene behagelige. Også mangan har den egenskab, at det kan bidrage til at opretholde stærke knogler, i doser fra 0,3 mg og opefter.

Stiv i kroppen om morgenen? Prøv Flex5X for behagelige led

Flex5X er et kosttilskud, der indeholder både boswellia serrata, mangan og gurkemeje. Derudover indeholder Flex5X vitaminerne K2, D og C. K2 er med til at vedligeholde normale knogler, D-vitamin sørger for, at normal muskelfunktion opretholdes og C-vitamin bidrager til normal kollagendannelse, hvilket er vigtigt for knoglernes normale funktion.

Du kan prøve Flex5X ved at udfylde boksen herunder.

Prøv FLEX5X i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.