Gurkemeje har været brugt i alt fra mad, kosmetik og krydderier igennem historien. I dag sværger mange til gurkemeje af forskellige sundhedsmæssige årsager.
I denne artikel tager vi dig igennem historien om gurkemeje og ser, hvad det er godt for – og hvad hemmeligheden er!
Men inden du skynder dig hen til grøntsagsdisken for at fylde op med gurkemeje, så bemærk, at vi skelner mellem gurkemeje-pulver og den rod, du finder i butikkerne, som er til madlavning. (Effekten er nemlig forskellig. Men det kommer vi nærmere ind på senere.)
Gurkemeje-pulver eller gurkemeje-ekstrakt finder du derimod i kosttilskud, for eksempel i form af gurkemeje-kapsler, gurkemeje-piller og gurkemeje-tabletter.
Hvad er gurkemeje?
Gurkemeje (latin: Curcuma Longa, engelsk: Turmeric) er kort fortalt en urt, som hører til ingefærfamilien. Den minder da også en del om ingefærroden af udseende – men smagen er knap så skarp, og farven er anderledes. Denne urt er nemlig kendt for sin gul-orange farve.
Den går også under flere andre navne, bl.a. indisk safran eller “fattigmands-safran”.
De fleste kender gurkemeje som en rod, man kan bruge i madlavningen. Men den har også været brugt i mange århundreder til behandling af diverse sygdomme i traditionel indisk medicin (ayurveda).
Læs også: Stærke knogler med mangan
Meget tyder på, at gurkemeje kan have gode sundhedsfremmende egenskaber, bl.a. ved at have en antiinflammatorisk virkning i kroppen. Desuden laves der undersøgelser for at se, om gurkemeje har en effekt i behandlingen af kræft. Nogle personer rapporterer også, at de oplever en lindring af gener relateret til gigt og ledsmerter, når de indtager det aktive stof i gurkemeje.
Gurkemejes virkning: det gule curcumin
Vi gør et spring ind i selve gurkemejen og plantens egenskaber.
Gurkemeje indeholder et pigment kaldet curcumin. Navnet er afledt af “curcuma longa”, det latinske navn for planten.
Det er dette pigment, der giver gurkemeje sin gul-orange farve. Og mange af krydderiets gode egenskaber gemmer sig netop her.
Curcumin er en såkaldt polyphenol, en gruppe kemiske stoffer, der findes i planter.
Læs også: Hvorfor er Boswellia serrata så godt for dine led?
Vi skelner mellem den gurkemejerod, du køber i grøntsagsdisken, og gurkemeje som kosttilskud, som du bestiller online. I kosttilskud er curcumin blevet udvundet af gurkemeje, og har en meget højere styrke af curcumin i sig, end hvad du finder i selve krydderiroden.
Hvis du vil have den maksimale effekt, kan du derfor gå på udkig efter et gurkemeje-kosttilskud.
Flex5X er et kosttilskud til ømme muskler, led og knogler. Flex5X indeholder 40 mg gurkemeje-ekstrakt, heraf 16 mg curcuminoider.
Studier af gurkemejes virkning
Hvis du gerne vil dykke ned i videnskabelige studier af gurkemeje, så har Examine.com lavet en masse spændende forskning om curcumin og stoffets sundhedsfremmende fordele.
Gurkemeje bivirkninger
Doser op til 8 gram curcumin bør være sikre og er ikke forbundet med alvorlige bivirkninger. Høje doser curcumin kan give kvalme, mave- og tarmproblemer. Desuden kan kombinationen af curcumin og piperin (peber) have uønskede interaktioner med visse lægemidler.
Det frarådes at spise gurkemeje sammen med blodfortyndende medicin.
Forskellen på gurkemeje og curcumin
Curcumin er en naturligt forekommende kemisk forbindelse, der findes i krydderiet gurkemeje. Gurkemeje er på den anden side roden til planten, videnskabeligt kendt som Curcuma Longa.
Gurkemeje er en mindre potent kilde til curcumin end et gurkemeje-ekstrakt, som man finder i kosttilskud, og som ifølge nyere forskning skulle have gode egenskaber.
Mens gurkemeje er et populært krydderi, finder du altså curcumin i gurkemeje som et kraftigt lysegult kemikalie.
Det er curcumin, du skal kigge efter, når du bestiller kosttilskud.
Flex5X for behagelige led
Flex5X er et kosttilskud, der blandt andet indeholder curcumin. Derudover indeholder produktet boswellia serrata, mangan og vitaminerne K2, D og C. Vitamin K2 er med til at vedligeholde normale knogler, D-vitamin sørger for at opretholde normal muskelfunktion og C-vitamin bidrager til normal kollagendannelse, hvilket er vigtigt for knoglernes normale funktion. Boswellia serrata bidrager til behagelige led. Mangan hjælper med at opretholde stærke og sunde knogler.
Med Flex5X i kroppen passer du på dine muskler og led, og måske får du mere frihed til at bevæge dig, sådan som du drømmer om at gøre?
Prøv FLEX5X i 60 dage
50% rabat – kun kr 174,-
Indtast dit telefonnummer
Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.
Opskrift med gurkemeje
Krydderiet er som nævnt meget brugt i madlavningen, og det optrådte første gang i kogebogen The Art of Cookery made Plain and Easy af Hannah Glasses fra 1747.
Her deler forfatteren opskrifter med gurkemeje, og disse skulle senere give anledning til kendte retter som indisk karry.
Her er et velsmagende eksempel på, hvordan du kan bruge gurkemeje i mad:
Røræg krydret med gurkemeje
Ingredienser:
1 tsk kokosolie
½ fed hvidløg
100 g finthakket spinatblade
4 store æg
50 ml kokosmælk
2 tsk revet gurkemeje
2 skiver surdejsbrød, ristet
Sådan gør du:
Varm kokosolien op i en stegepande ved middel varme. Steg hvidløget og tilsæt spinatbladene. Tilsæt lidt vand, hvis det klistrer.
Pisk æggene i med kokosmælk og gurkemeje. Hæld blandingen i gryden med spinaten og rør forsigtigt i 5-8 minutter, indtil røræggene har opnået den ønskede konsistens.
Server på ristet surdejsbrød.