Sunde led: 12 tips der holder leddene i form!

Hvad kan du gøre for passe på dine led og holde dem sunde og friske? Vi har samlet 12 nemme tips til sunde led, så du kan passe godt på dine led og holde dem fleksible og bløde. Til slut får du også nogle tips til, hvordan du kan få mere fleksibilitet og komfort i dine muskler og led ved at indtage de de rigtige kosttilskud.

1. Bevægelse

Bevæg dine led så ofte som muligt – det gælder uanset om du er hjemme, på arbejde eller et andet sted. Det er et velkendt faktum, at jo mere du bevæger dig, jo blødere vil dine muskler og led føles.

Skift siddestilling ofte, når du sidder og arbejder, ser tv og lignende stillesiddende aktiviteter.

Sørg for regelmæssigt at holde aktive pauser, når du er på arbejde: bevæg dig væk fra dit skrivebord og tag en kort runde rundt i kontorlokalerne. Det hjælper alt sammen til at holde stivhed og ømhed i leddene væk, og få friske og sunde led.

2. Brug beskyttelse

Dyrker du sport eller motion? I situationer, hvor leddene udsættes for store belastninger, vil risikoen for skader altid stige. Derfor kan det være en god idé at støtte dine knæ og ankler med ekstern beskyttelse, når du dyrker fysisk aktivitet.

Ankelbeskyttere, knæbeskyttere og albuebeskyttere kan også hjælpe med at beskytte og lindre ømme led under alt fra holdsport til tennis og golf, eller blot en løbetur på hårde overflader.

3. Kom i god form

God form er en genvej til sunde led:

Ekstra kilo på kroppen kan belaste leddene. Jo mere du vejer, jo mere skal din krop bære. Derfor kan det være en god idé for overvægtige at tabe sig et par kilo for at mindske belastningen af ​​ryg, hofter og knæ, og mindske risikoen for bruskskader.

Tommelfingerreglen er, at hvert kilo du taber vil reducere trykket på dine knæ med cirka fire kilo.

4. Stræk stivheden væk

Udstrækning anses blandt gigteksperter for at være en af ​​de vigtigste tiltag, man kan gøre for at få sunde led.

Det bedste er selvfølgelig at strække og bøje en gang om dagen. Men hvis det er mere, end du kan overskue, anbefales det at strække sig mindst tre gange om ugen – og hver gang du træner.

Det er vigtigt ikke at strække kolde muskler. Løsn altid led og ledbånd med en let opvarmning, før du laver strækøvelser.

5. Kør lavfrekvenstræning

Du behøver ikke at køre dig selv helt i bund, for at få gavn af træningen. Lavfrekvent træning som at gå, svømme eller cykle er fantastisk træning for dine led.

Styrketræning med lette vægte er en anden god mulighed. Hvis du lider af gigt, bør du dog konsultere en læge, før du inkluderer styrketræning i dit program.

Læs også: Guide til vandrestave og stavgang-teknikker

6. Stærkere muskler = sunde led

Ved at styrke musklerne omkring udsatte led, kan du reducere belastningen på disse led markant. Forskning har vist, at svage lårmuskler øger risikoen for at udvikle slidgigt.

Det kan også betale sig så vidt muligt at undgå gentagne, hurtige bevægelser i de ramte led.

7. Glem ikke kernemuskulaturen

Husk at inkludere øvelser, der styrker dine kernemuskler (mave, ryg og hofter) i dit træningsprogram.

En god kernemuskulatur bidrager til bedre balance, og bedre balance betyder mindre sandsynlighed for fald og andre hændelser, der kan føre til alvorlige skader på dine led.

Læs også: Stive led? Sådan starter du et træningsprogram

8. Kend dine egne grænser

Smertetærskel og fysiske begrænsninger er individuelt, og det er vigtigt at kende sine egne grænser. Det er helt normalt, at musklerne er stive og trætte efter et træningspas, men varer denne stivhed i mere end 48 timer, kan det være et tegn på, at du træner for hårdt og lægger for meget pres på dine led.

Tag det roligt, og tilpas næste træningspas til din krop, for at undgå unødvendige skader eller (endnu mere) ømme led.

9. Få rigeligt med omega-3

Ved at spise fisk som laks, ørred og makrel får du gode omega-3 fedtsyrer med DHA og EPA, som er med til at opretholde normalt blodtryk, hjertets normale funktion og til at opretholde normal hjernefunktion.

Et simpelt alternativ er at indtage omega-3 som kosttilskud. Polarkrill er Nordisk omega-3-kosttilskud. Det indeholder, udover omega-3, masser af antioxidanter, samt den daglige anbefalede dosis af D-vitamin.

10. Få nok calcium og D-vitamin

For at sikre en stærk knoglestruktur er det vigtigt, at du får nok kalk og vitamin D. Mejeriprodukter er en mulig kilde til calcium. En anden god kilde til disse næringsstoffer er grønne bladgrøntsager som f.eks. broccoli og grønkål.

Får du ikke nok kalk og D-vitamin gennem kosten, kan kosttilskud være en løsning.

11. Hav en god kropsholdning

En god kropsholdning beskytter alle led fra nakke til knæ. Stå og sid med rank ryg, og lav gerne øvelser for at forbedre din kropsholdning.

Rask gang og svømning er to gode øvelser, der kan hjælpe med at forbedre din kropsholdning og dermed bidrage til sunde led.

12. Vær opmærksom på dine led

De fleste har hørt, at man skal passe på med at løfte med ryggen, hvis man skal løfte noget tungt. Men det kan være en god idé at være opmærksom på, hvor meget belastning der er på leddene også ved dagligdags gøremål som f.eks. at bære en indkøbspose.

Læg vægten på dine arme, i stedet for dine hænder, når du bærer. Her har du større muskler, og vægten vil derfor belaste dine led i langt mindre grad.

Fysisk aktivitet giver sunde led

Så er vi nået til slutningen af denne artikel med tips til at reducere problemer med stive og ømme led. Du kendte måske allerede nogle af disse tips, men vi håber også, at du kan tage noget ny viden med dig ind i din hverdag.

Til sidst: Husk at passe godt på din krop!

Det vil føre til en højere livskvalitet, og en bedre hverdag – også i senere faser af livet. Hvis du kun tager én pointe med dig fra denne artikel, håber vi, at det er, at fysisk aktivitet er alfa og omega for at holde dine led sunde og friske!

Flex5x er et kosttilskud udviklet til muskler og led – perfekt til dig, der ønsker at pleje dine led.

I Flex5x har vi kombineret nogle af naturens mest kraftfulde aktive ingredienser. Produktet er optimalt afbalanceret med vitamin K2, vitamin D3, vitamin C, kollagen type II, boswellia serrata, zink og gurkemeje. K-vitamin hjælper med at opretholde normale knogler. D-vitamin hjælper også med at opretholde normale knogler og til at opretholde normal muskelfunktion. C-vitamin bidrager til normal kollagendannelse, hvilket er vigtigt for den normale funktion af knogler og brusk. Boswellia serrata bidrager til behagelige og sunde knogler, og mangan bidrager til at opretholde stærke knogler.

Prøv det nu, og mærk selv effekten!

Prøv FLEX5X i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.